Strømbrudd: Hva gjør du og hvordan kan du forberede deg?

Har du opplevd strømbrudd? Er det sannsynlig at du vil oppleve et i fremtiden? Hva gjør du hvis strømmen blir borte, og hvordan kan du forberede deg?

De fleste av oss som bor i Norge tar strømmen vi får i stikkontakten for gitt. Det er med god grunn, for det er sjelden vi opplever strømbrudd over lengre tid her til lands.

Uvær og tekniske feil er de vanligste årsakene til strømbrudd i Norge i dag. Som regel kommer strømmen raskt tilbake, men hva om den blir borte i flere dager?

Hva gjør jeg hvis det blir strømbrudd?

Hvis det er feil på strømnettet er det den lokale nettleverandøren som har ansvar for å fikse feilen, sånn at du får strømmen tilbake. Ved strømbrudd bør du gi beskjed til nettleverandøren din eller sjekke på nettsidene deres om feilen allerede er kjent. I nettselskapene jobber det dyktige folk som sørger for at strømmen som regel er tilbake etter kort tid.

Er du usikker på hvem som er nettleverandøren din? Hvis du er Å Strøm-kunde står det på fakturaen din hvem som er nettleverandør. Fakturaene dine finner du i Å-appen.

Alternativt kan du sjekke Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sin kartoversikt over nettleverandører her.

Ektepar som sitter og slapper av

Strømnettet er kritisk infrastruktur

Du har kanskje opplevd det – å sitte inne en mørk ettermiddag, og lyset plutselig forsvinner. Du finner fram stearinlysene, mens du venter på at taklampene skal begynne å fungere igjen. Et kortvarig strømbrudd en sen høstkveld kan nesten være litt stemningsfullt?

Men om strømmen går er det ikke bare lyset som forsvinner.

Det norske samfunnet er avhengig av at strømmen til enhver tid leveres der hvor det er behov for den. Selv korte strømbrudd kan gi store konsekvenser for viktige funksjoner i Norge. Strømnettet regnes derfor som kritisk infrastruktur.

Se oversikt over hva regjeringen definerer som kritiske samfunnsfunksjoner her.


Betalingsløsninger, bensinpumper, internett, mobiltelefon, radio, vann i springen, kloakksystemet - de er alle avhengig av strømforsyning for å fungere.

– Strømbrudd er alle krisers mor. Vi har systemer for å håndtere kriser, men hvis strømmen går og blir borte over lang tid, så blir det et stort problem for veldig mange, sa Elisabeth Aarsæther, direktør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) til Nettavisen i en sak om norsk beredskap 18.03.2025. Hele saken kan du lese her.

Heldigvis er myndighetene forberedt på at kriser kan ramme samfunnet vårt, og har noen klare anbefalinger om hva hver og en av oss bør gjøre for å forberede seg.

Hva du gjør hvis strømmen blir borte over en lengre periode?

Litt over halvparten av oss, 56 prosent, har tenkt gjennom hva de skal gjøre dersom strømmen forsvinner over lengre tid, ifølge en undersøkelse Ipsos har foretatt for DSB. I 2017 var det kun 35 prosent som oppga av de hadde tenkt på det samme.

Tilsvarende er det 47 prosent som lagrer drikkevann i 2025, mens tallet i 2017 var 21 prosent. Krig i Europa, ekstremvær, informasjonskampanjer fra DSB – det kan være flere årsaker til at nordmenn generelt er mer forberedt på langvarig strømbrudd nå enn for åtte år siden.

Kilde: https://www.dsb.no/aktuelt/kronikk-egenberedskap---nordmenn-tar-ansvar/

Norske myndigheter anbefaler at flest mulig er forberedt på å klare seg selv i en uke dersom det skulle oppstå strømbrudd eller andre uønskede hendelser.

DSB sine nettsider finner du tips og råd om hvordan du kan forberede deg på en lengre periode uten strøm.

Dette er noen av anbefalingene knyttet til egenberedskap

  • Rent drikkevann lagret på kanner eller flasker.
  • Mat som tåler lagring i romtemperatur. Dersom strømmen forsvinner vil mat som vanligvis lagres i fryser eller kjøleskap fort kunne bli ødelagt.
  • Sørg for å ha alternativer for oppvarming av mat, som grill, kokeapparat eller stormkjøkken.
  • Alternative varme- og lyskilder, som fyrstikker, stearinlys, LED-lommelykter, vedfyring eller gassovn.
  • Kontanter og gjerne flere betalingskort.
Ektepar krangler om oppussing

Få varsel om strømbrudd hjemme eller på hytta

Med sanntidsmåleren Å Sanntid kan du få varsel om strømbrudd, hjemme eller på hytta. Så har du oversikten selv om du ikke er tilstede selv.

Du kan også se hvor mye strøm du bruker akkurat nå, og på den måten holde kontroll på nettleien.

Les mer om Å Sanntid