Dette bør du gjøre før du drar på ferie

Skal du på ferie og vil spare penger på strøm mens du er borte? Vi gir deg konkrete tips til strømbesparende tiltak mens du er på ferie.

Kjersti ved vannet med håndkle rundt seg

Skru ned romtemperaturen én grad eller mer

Oppvarming er helt klart den største posten når det kommer til å spare strøm. Faktisk utgjør oppvarming hele 60% av strømforbruket i året.

Det betyr at det kan være mye penger å spare her ved å gjøre noen smarte valg. Skrur du ned romtemperaturen med kun én grad, kan du spare rundt 5% av strømmen som vanligvis går til oppvarming. Kanskje du til og med kan skru ned to-tre grader nå som det begynner å bli varmere ute?

Har du varmepumpe?

Skru ned temperaturen 1-3 grader. Husk å ikke bruke funksjonen “auto”, for da skrur varmepumpen seg av/på mye oftere enn hvis du velger bare varme, eller bare kjøling.

Er det så varmt ute at du kun har bruk for kjøling kan du vurderer å skru varmepumpen helt av om du skal være borte lenge.

Skru av stoppekranen til oppvaskmaskinen og vaskemaskinen

Mange stenger vannet helt når de drar på ferie for å unngå vannlekkasje. Ønsker du ikke å stenge vannet så skru i det minste av stoppekranen til oppvaskmaskinen og vaskemaskinen.

Sjekk varmtvannstanken

Sjekk om temperaturen på varmtvannstanken din er unødvendig høy. Vannet inne i berederen bør være på ca 75 °C for å forsikre deg mot bakterievekst. Legionellabakterien utryddes ved ca 70 °C.

Begynner berederen å bli moden for utskifting? Da kan den nemlig bruke mer strøm enn nødvendig for å varme opp vannet.

Skru av varmekabler

Skal du være lenge borte bør du skru av varmekablene du har i boligen din. Ønsker du å beholde litt varme i gulv på badet skrur du ned noen grader – Da tar det også kortere tid å få gulvet varmt igjen når du kommer tilbake fra ferie. Her er det penger å spare uansett hva du velger å gjøre.

Skru av panelovner

Kan du skru av eller ned alle panelovner hvis det er din kilde til oppvarming? Boligen bør holde en temperatur på minimum 15 grader, for at rørene ikke skal fryse, og at det ikke skal bli for kostbart å varme alt opp igjen når du er tilbake.

Pass på temperatur i kjøleskap og fryser

Et kjøleskap bør ligge på en temperatur på 4-5 grader, mens fryseren bør ligge på -18 grader. For hver grad lavere enn dette, øker nemlig strømforbruket med 6-8 prosent.

Tømmer du kjøleskapet før du drar på ferie kan du fint redusere temperaturen med én grad så lenge varene du har stående tåler det.

Unngå apparater i standby-modus

Skru av apparater som ikke brukes, spesielt når du drar på ferie. Dette for å spare strøm, samt for brannsikkerheten.

Hvis ulike husholdningsapparater blir stående i standby-modus, vil de likevel bruke strøm. Derfor er det lurt å skru av apparatene helt, og dette gjelder også i hverdagen!

Skal du på hytta i sommer?

Nordmenn elsker å være på hytta, og i den sammenheng bruker norske hytteeiere mer strøm nå enn før. Fritidsboliger er i tillegg unnlatt strømstøtte-ordningen, så bevissthet rundt eget strømforbruk på hytta er ekstra viktig for å redusere strømregningen.

Samtidig har mange et svært avslappet forhold til hvilken strømavtale de har på hytta, og tenker lite over hvor mye strøm de bruker og når på døgnet de bruker den.

Gjør hytta smartere og spar strøm