Små tiltak kan gi store besparelser

Publiseringsdato

09. oktober 2023

Høsten er her, og det betyr vanligvis høyere strømpriser og økt behov for oppvarming i hjemmet.

Cathrin Danielsen jobber som kunderådgiver i Å Strøm og bruker derfor dagene til å hjelpe mennesker med tips for at de skal klare å redusere strømutgiftene.

– Strømmarkedet er komplekst, så mange trenger hjelp til å forstå hvordan det fungerer for å kunne redusere forbruket. Et av de vanligste spørsmålene jeg får, er hva som bruker mest strøm i hjemmet, forteller Cathrin.

Cathrin Danielsen jobber som rådgiver for strømkunder. Her på hjemmebane med barna Leander (10), Lilje (5) og Lotta (3).

Vi har blitt med Cathrin og familien til deres hjem i Søgne utenfor Kristiansand. Der forteller Cathrin hva hun pleier å råde kundene til, og hvordan hun selv planlegger strømforbruket i en travel hverdag.

På spørsmålet om hva som bruker mest strøm i hjemmet, er svaret klart;

– Oppvarming står for mer enn halvparten av strømforbruket i en gjennomsnittlig husstand. For hver grad du senker innetemperaturen, kan du spare rundt fem prosent av strømforbruket som går med til oppvarming, forteller Cathrin.

Det kan derfor være lurt å skru ned temperaturen i rom man bruker lite.

Cathrine sier hun gjør flere grep for å redusere strømforbruket, akkurat som hun anbefaler kundene hos Å Strøm

Smarte, små grep i hverdagen

Det Cathrin forklarer kunder, er også det hun selv praktiserer på hjemmebane. Hun og mannen Vegard bor i enebolig fra 1978 med tre barn i alderen 3, 5, og 10 år og har med andre ord en hektisk hverdag. Da er god planlegging nøkkelen:

– Vi er en travel familie, så løsningene kan ikke gå på bekostning av hverdagslogistikken. Når eldstemann har vært på fotballtrening, må han selvsagt få dusje, men da passer jeg gjerne på han ikke står i dusjen for lenge og at vi alle ikke dusjer rett etter hverandre.

Varmtvann er nemlig den nest største kilden til strømbruk i hjemmet. Det er derfor smart å være bevisst på å ikke sløse med varmtvannet.

- Mange er ikke klar over at det faktisk lønner seg å kjøre oppvaskmaskinen fremfor å vaske opp for hånd, fordi det går så mye strøm til oppvarming av varmtvannet, sier Cathrin.

Reduser nettleien

Det kan være mye å hente på utgifter til nettleie. Nettleien er nemlig lagt opp slik at du betaler mer, jo mer strøm du bruker samtidig. Den timen i måneden med høyest forbruk styrere nivået på regningen.

Å Sanntid i sikringsskap
ÅSanntidsbrikke

For å få kontroll på hvor mye strøm de bruker samtidig, har Cathrin og familien nettopp fått installert sanntidsmåleren fra Å Strøm.

– Det er spennende å følge med på forbruket i sanntid. Da ser jeg faktisk hvor mye strøm jeg bruker akkurat nå, og på den måten kan jeg enkelt gjøre grep dersom jeg bruker mer strøm enn jeg burde på en gang. Det er mye læring i det. Målet vårt er å unngå å hoppe opp et nivå på nettleien, sier Cathrin.

For et nivå opp blir fort en hundrelapp mer i måneden.

Hvis du klarer å få unna klesvasken utenfor tidsrommet da middagen lages eller oppvaskmaskinen kjører, kan det spare deg for belastning som påvirker nettleien negativt

I et hus med fem må klesvasken tas daglig. Cathrin er likevel bevisst på når på døgnet hun setter vaskemaskinen på.

– Det hender jeg er hjemme på dagen, og da passer jeg på å sette på en maskin siden strømmen som regel er rimeligst på dagtid.

I tillegg har Cathrin og mannen planer om å installere hjemmelader til elbilen.

– I Å-appen har vi smartlading som gjør at som gjør at bilen lader automatisk når prisen er lavest. Det kan gi store besparelser i løpet av et år, sier Cathrin.

Les mer om Å-appen her

Å Strøm har høyt fokus på å kunne levere gode tjenester og løsninger til kundene, og det å kunne hjelpe kundene når de trenger det står høyt hos Cathrin.

– Jeg er opptatt av å gi det lille ekstra. Målet er å forklare det kompliserte strømmarkedet så enkelt at kundene får en god forståelse og dermed blir i stand til å gjøre de gode strømvalgene for seg selv.

Kontakt gjerne en av våre dyktige kundebehandlere her