Dette er ekspertenes beste tips for å redusere strømregningen

Publiseringsdato

09. oktober 2023

Selv med lavere strømpris er det mulig å spare mye penger med små tiltak. Det viktigste kan være å forstå hvordan nettleien fungerer.

Høsten er her, og det betyr vanligvis høyere strømpriser og økt behov for oppvarming i hjemmet.

Det er ikke den beste kombinasjonen i en tid med generelt økte kostnader, men du som forbruker trenger ikke legge ned en veldig stor innsats for at du kan redusere utgiftene til strøm.

– Det er spesielt to ting: Følge med på hva strømmen koster deg i løpet av dagen og begrense de store toppene i forbruket som fører til økt nettleie, sier Jan Vidar Thoresen.

Jan Vidar Thoresen
Jan Vidar Thoresen

Han er administrerende direktør i Å Strøm og har også sett litt inn i glasskulen med tanke på hva vi forbrukere kan forvente oss fremover.

– Det positive er at prisene ikke kommer til å nå samme nivå som høsten 2022. Da tok det helt av, men vi må nok regne med større svingninger enn vi har vært vant til historisk, sier Jan Vidar videre.

– I 2022 ble nettleien endret slik at det lønner seg å fordele forbruket mer utover dagen. Jo mer strøm du bruker samtidig, jo høyere blir nemlig nettleien, sier Jan Vidar.

Derfor er det smart å ikke bruke elektriske apparater som trekker mye strøm samtidig.

– Det blir for dumt å si at du ikke skal lage middag klokken fem fordi strømprisene er høyere enn senere på kvelden, for alle må jo spise. Men hvis du unngår å ta klesvasken samtidig som induksjonstoppen eller oppvaskmaskinen er på eller elbilen står og lader, er det en god måte å begrense forbruket og dermed nettleien på.

"Siden strømprisen varierer fra time til time, er det også 24 ulike priser per døgn. Der kan man enkelt se når på døgnet prisene er høye og når de er lave."
Jan Vidar Thoresen

Hva skal kundene bruke det til? Jo, til å styre forbruket sitt.

– Strømprisene er tilgjengelig i Å-appen dagen før, så vi ser alltid på morgendagens priser før vi legger oss. Det er fint å ha i bakholdet når dagen kommer, slik at vi kan være litt bevisste på når på dagen vi bruker mest strøm, sier Jan Vidar

Full oversikt i Å-appen
Se forbruk i sanntid