Hvordan spare strøm

De fleste av oss er interessert i å spare penger. Og det er lett å spare strøm med litt bevissthet rundt strømforbruk og planlegging. Vi gir deg tips til hvordan spare strøm og redusere strømforbruket i din bolig!

Mye av strømforbruket er vi helt avhengige av. Selvfølgelig skal vi ikke sitte i kalde hjem å fryse, men det er likevel noen ting du kan gjøre for å gjøre strømregningen billigere.

Oppvarming av bolig

Et av de vanligste spørsmålene vi i Å Strøm får er hva som bruker mest strøm i hjemmet. Det er ingen hemmelighet at det er oppvarming som står for nærmere 60% av strømforbruket i året i en gjennomsnittlig husstand. Og for hver grad du senker innetemperaturen, kan du spare rundt fem prosent av strømforbruket som går med til oppvarming. Det kan derfor være lurt å skru ned temperaturen i rom man bruker lite.

Generelt anbefales det en romtemperatur på 20-22 grader, mens det på natten kan lønne seg å senke romtemperaturen for bedre søvn. Senk gjerne også temperaturen i rom som ikke er i bruk.

Ønsker man seg jevn temperatur og bedre inneklima i boligen er installering av varmepumpe å anbefale. Da får man alltid riktig temperatur i huset, kjøling på varme sommerdager og varme på kalde vinterdager.

I vinterhalvåret når strømmen historisk sett er dyrest, reduserer du strømutgiftene dine. I tillegg får du høy komfort for deg og hele familien året rundt.

varmepumpe på vegg

Hvordan spare strøm på oppvarming av vann?

Mange har travle hverdager og har ikke mulighet til å vente med å f.eks ta en dusj etter trening, eller vaske klær når strømprisen er lav. Med god planlegging kan du likevel dusje mer effektivt, justere ned temperaturen i dusjen om man ikke må ha det fullt så varmt, og droppe badekaret i hverdagen.

Pass på å ikke dusje for lenge og ikke dusj rett etter hverandre hvis man kan spre det litt utover. Varmtvann er nemlig den nest største kilden til strømbruk i hjemmet. Det er derfor smart å være bevisst på å ikke sløse med varmtvannet.

Klesvasken bør også tas så lenge man er våken på dagtid. Selv om strømmen ofte er billigere på natta, koster det ikke mye å kjøre vaskemaskinen. Et tips her er å fylle opp vaskemaskinen hver gang, og heller unngå å bruke tørketrommelen. Hvis du må bruke tørketrommel så la døren stå åpen etter bruk så varmer du opp rommet med overskuddsvarmen.

Mange er heller ikke klar over at det faktisk lønner seg å kjøre oppvaskmaskinen fremfor å vaske opp for hånd når det kommer til oppvask på kjøkkenet. Det er fordi det går så mye strøm til oppvarming av varmtvannet ved oppvask for hånd. Sett inn i oppvaskmaskinen neste gang med god samvittighet.

familie setter på vaskemaskin

Kan jeg spare penger med smartstyring av varmtvann?

Ja det kan du. Med en smart varmtvannsbereder kan du varme opp vannet når strømmen er billigst, uten at du trenger å gjøre noe. Med tjenesten Å Smartvann gjør vi det mulig å koble data fra varmtvannsberederen direkte til Å-appen slik at du til enhver tid har oversikt over hvor mye varmtvann du har, når oppvarmingen skjer, og hvor mye penger du har spart på å varme opp vannet med smartstyring.

For å ta i bruk tjenesten må du ha en varmtvannsbereder fra september 2017 eller nyere og som er koblet til OSO Charge Smartkontroller.

Visste du at nettleien kan gi deg høyere strømregning?

Nettleien er nemlig lagt opp slik at du betaler mer, jo mer strøm du bruker på en gang. De tre timene i måneden med høyest forbruk, styrer nivået på regningen. Det er ikke nødvendigvis de tre timene med høyest forbruk som er avgjørende hvis disse er samlet på samme dag. Det vil være det høyeste forbruket på tre forskjellige dager som styrer nivået på fastleddet.

Den nye nettleiemodellen er lagt opp slik for å motivere deg som forbruker til å fordele strømforbruket jevnere gjennom døgnet, uken og året. Nordmenn generelt bruker rett og slett for mye strøm på samme tid. Det kan overbelaste strømnettet og gi behov for å bygge flere kraftlinjer. Slikt er dyrt og konfliktfylt, derfor ble nettleiemodellen innført for å redusere belastningen på dagens strømnett.

For at du skal få kontroll på hvor mye strøm du bruker samtidig, kan du benytte deg av tjenesten Å Sanntid fra Å Strøm. Dette er en sanntidsmåler hvor du kan du se hvor mye strøm du bruker akkurat nå, og på den måten kan du enkelt gjøre grep dersom du bruker mye strøm samtidig.

Les mer om Å Sanntid

Å sanntid i appen

Hva kan jeg gjøre for å unngå dyrere nettleie?

Det er flere ting du selv kan gjøre for å unngå høyere nettleie, her er noen tips:

  • Unngå å lage middag, vaske klær og lade elbil samtidig
  • Lad elbil sakte og sikkert om natten som nevnt over – men ikke vask klær når du sover
  • Ta en titt i Å-appen for å se strømprisen time for time, så kan du justere forbruket deretter
  • Invester i Å Sanntid hvor du kan se forbruket ditt i sanntid på mobilen ved bruk av HAN-porten i strømmåleren din

Ellers er vårt beste tips å flytte stort forbruk bort fra hverdager, da særlig morgen og ettermiddag. Da vil du unngå store overraskelser for forbruket ditt. 

En veldig god huskeregel er også å kjøre husholdningsapparater etter hverandre, ikke samtidig. Skulle du være uheldig å komme på neste trinn i kapasitetstrappa en måned så ikke fortvil – du kan hoppe ned igjen allerede neste måned.

Når på døgnet er strømmen billigst?

Den billigste strømmen får du på natten. Som regel blir strømmen billigst rundt midnatt, og når det aller billigste punktet mellom kl.03.00 og 04.00. Deretter stiger den litt frem til kl.06.00, før den skyter i været rett etter kl.06.00. I Å-appen kan du se hvordan spotprisen er time for time, også kommende dag etter kl.13.

På dagtid mellom kl.12-15 er det ofte lavere forbruk som gir lavere strømpris. Utnytt derfor tiden på dagtid godt om du er hjemme. Da kan det passe å sette på vaskemaskinen eller oppvaskmaskinen.

Unngå gjerne de høyeste toppene i løpet av dagen, som er i tidsrommet mellom kl.8-9 og kl.17-18.

Eier du elbil og vil lade bilen i tidsrommet med billigst strøm?

Med Smartlading fra Å Strøm flyttes ladingen av elbilen automatisk til timene med lavest spotpris. Du har full kontroll i Å-appen og kan velge når på døgnet du ønsker at bilen skal være ferdig ladet.

Les mer og bestill smartlading i Å-appen

Ønsker du å snakke med oss om strøm?

Vi hjelper deg med strømsparetips, strømavtale med mer etter dine behov. Kontakt oss gjerne for en uforpliktende prat.

Kontakt oss